Dýňové suflé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 21 g
- Sodík 136 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 263.3 mg
- Draslík 2649.7 mg
- Vláknina 8452 mg
- Vitamín A 8452 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 67.8 mg
- Vitamín E 8.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme středně velkou dýni, vybereme semena a dužinu rozkrájíme na kostky. Dále rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a umeleme pepř.
-
2
Dýňovou dužinu (asi 400 g) vložíme do hrnce s vařící vodou a vaříme 20-25 minut, když dužina změkne, rozmačkáme ji. Mezitím ve vyšší pánvi nasypeme do rozpuštěného másla hladkou mouku, za stálého míchání ji asi 3 minuty pražíme a pak postupně přiléváme mléko. Stále mícháme, až vznikne hustý bešamel. Pánev odstavíme, do směsi všleháme žloutky, přimícháme rozmačkanou dýni a směs opepříme. Z vaječných bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do dýňové směsi.
-
3
Do olejem vymazaných a strouhankou vysypaných zapékacích misek nalijeme připravenou směs a misky vložíme do trouby, předehřáté na 200 °C, při této teplotě pečeme suflé 20-25 minut.
-
4
Když suflé nabude a zezlátne, vyjmeme misky z trouby a hotový pokrm hned servírujeme.