Dýňové suflé

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 375 ml Mléko odtučněné
  • 2 kávová lžička Olej olivový
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Dýně
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 451 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 136 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 263.3 mg
  • Draslík 2649.7 mg
  • Vláknina 8452 mg
  • Vitamín A 8452 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 67.8 mg
  • Vitamín E 8.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme středně velkou dýni, vybereme semena a dužinu rozkrájíme na kostky. Dále rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a umeleme pepř.

  • 2

    Dýňovou dužinu (asi 400 g) vložíme do hrnce s vařící vodou a vaříme 20-25 minut, když dužina změkne, rozmačkáme ji. Mezitím ve vyšší pánvi nasypeme do rozpuštěného másla hladkou mouku, za stálého míchání ji asi 3 minuty pražíme a pak postupně přiléváme mléko. Stále mícháme, až vznikne hustý bešamel. Pánev odstavíme, do směsi všleháme žloutky, přimícháme rozmačkanou dýni a směs opepříme. Z vaječných bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do dýňové směsi.

  • 3

    Do olejem vymazaných a strouhankou vysypaných zapékacích misek nalijeme připravenou směs a misky vložíme do trouby, předehřáté na 200 °C, při této teplotě pečeme suflé 20-25 minut.

  • 4

    Když suflé nabude a zezlátne, vyjmeme misky z trouby a hotový pokrm hned servírujeme.

Komentáře k receptu