Dort z vlašských ořechů
Suroviny
- 170 g Máslo čerstvé
- 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 330 g Ořechy vlašské
- 50 g Ořechy vlašské
- 30 g Mouka polohrubá
- 20 g Citronová kůra
- 10 g Kypřicí prášek do pečiva
- 200 g Cukr moučkový
- 200 g Cukr moučkový
- 40 ml Voda pitná
- 40 ml Citronová šťáva
- 20 ml Olej rostlinný
- 5 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 522 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 37 g
- Sodík 36 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 119.2 mg
- Draslík 266.3 mg
- Vláknina 5212.5 mg
- Vitamín A 5212.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Máslo s cukrem třeme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Postupně přidáváme žloutky, mleté ořechy, citronovou kůru a hladkou mouku s kypřícím práškem. Vypracujeme těsto, do kterého nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Nalijeme do olejem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě 50 minut.
-
2
Mezitím si připravíme citronovou polevu - ušleháme cukr, citronovou šťávu a vodu.
-
3
Hotový dort vyklopíme, potřeme citronovou polevou a na ni poklademe půlky ořechů.