Bramborové noky s gorgonzolou
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 6 g Sůl
- 20 g Sůl
- 4 g Pepř černý mletý
- 30 g Petržel - nať
- 300 g Mouka polohrubá
- 3 g Muškátový oříšek
- 250 g Sýr Gorgonzola
- 50 ml Protlak rajčatový
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 4 l Voda pitná
- 3 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 1.2 kg Brambory
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 689 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 16 g
- Sodík 2407 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 312.7 mg
- Draslík 980 mg
- Vláknina 15731.3 mg
- Vitamín A 15731.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě asi 10 minut. Scedíme a ještě horké rozmačkáme, přidáme sůl(5 g), mouku, vejce, žloutky, protlak a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučněném vále utvoříme několik válečků o průměru 2 cm, z těch nožem odkrajujeme jednotlivé noky a vhazujeme do vroucí osolené vody. Vaříme 5 minut a zatím si připravíme omáčku. V rendlíku povaříme smetanu s muškátovým oříškem, vmícháme gorgonzolu a krátce povaříme. Noky vyjmeme děravou naběračkou, necháme okapat a podáváme polité sýrovou omáčkou, ozdobíme nasekanou petrželkou.