Šumavské maltošny – štrůdličky
Suroviny
- 700 g Jablka
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr skořicový
- 2 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Hrozinky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 492 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 39 g
- Sodík 94 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 81.8 mg
- Draslík 152.1 mg
- Vláknina 9916.7 mg
- Vitamín A 9916.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme 500 g hladké mouky, 1 vejce, sůl, ocet, promícháme a zaděláme vlahou vodou (2 dl i více) podle potřeby. Uhněteme vláčné těsto, které se nebude lepit. Mísu zakryjeme poklicí a necháme 2 hodiny odpočinout.
-
2
Mezitím si omyjeme a rozkrájíme jablka. Zbavíme jadřinců a jablka nakrájíme na tenké plátky nebo nahrubo nastrouháme do mísy. Prosypeme je krupicovým a skořicovým cukrem. Omyté hrozinky necháme okapat a přidáme k jablkům.
-
3
Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku přibližně 0,5 cm silnou, nakrájíme z ní obdélníky asi 20 x 15 cm. Na obdélníky těsta poklademe jablka a zabalíme jako štrůdl. Okraje těsta musíme přehnout dovnitř, aby nám nevytekla šťáva z jablek. Maltošny potřeme rozšlehaným vajíčkem, poklademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme přibližně 15–20 minut do zlatova. Upečené maltošny – štrůdličky necháme vychladnout, poté je posypeme moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem a podáváme.