Plněné dukátové buchtičky se šodó
Suroviny
- 100 g Mandle
- 180 g Mouka pšeničná hrubá
- 50 g Smetana 33% (šlehačka)
- 80 g Vejce slepičí
- 5 g Sůl
- 110 g Cukr krupice
- 50 g Cukr krupice
- 30 g Droždí
- 5 g Citronová kůra
- 2 g Citronová kůra
- 110 g Olej rostlinný
- 300 g Mouka pšeničná hladká
- 250 g Tvaroh měkký
- 50 g Cukr krystal
- 100 ml Rum
- 180 ml Mléko plnotučné
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 ks Cukr vanilka
- 2 ks Vanilkový lusk
- 1 l Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1574 kcal
- Sacharidy 185 g
- Tuky 66 g
- Sodík 850 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 678.7 mg
- Draslík 451.6 mg
- Vláknina 9081 mg
- Vitamín A 9081 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.3 mg
- Vitamín E 10.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1553.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce utřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci vlažného mléka a lžíci mouky, necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosijeme mouku, vmícháme vzešlý kvásek, zbylý cukr a mléko, rozšlehaná vejce, sůl vanilkový cukr, citronovou kůru a olej. Vypracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě vykynout.
-
2
V mezičase připravíme náplň. Tvaroh utřeme s cukrem, přimícháme vanilkový cukr, šlehačku, citronovou kůru a rozpůlené mandle, které jsme spařili a oloupali.
-
3
Z vykynutého těsta krájíme malé kousky, plníme připravenou náplní, klademe do vymazaného pekáče, potřeme máslem a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 25 minut.
-
4
Šodó připravíme zahřáním mléka, v němž jsme rozmíchali vanilkový cukr a cukr krystal. Když má mléko zhruba 80 °C, zašleháme do něj žloutky a šleháme do zhoustnutí. Krém se nesmí vařit. Na závěr do krému vmícháme rum a zrnka vanilkových lusků.
-
5
Upečené buchtičky podáváme přelité šodó krémem.