Sváteční žebračka - chlebovka s vínem
Suroviny
- 250 g Chléb konzumní
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Špekáčky
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 272 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 10 g
- Sodík 325 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 61.3 mg
- Draslík 134.4 mg
- Vláknina 770.5 mg
- Vitamín A 770.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tvrdý chléb (převážně kůrky) rozlámeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat.
-
2
V 1 dl bílého vína rozmícháme dohladka hladkou mouku. Kerblík a pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Špekáček oloupeme a nakrájíme na kolečka.
-
3
Do vody s chlebem dáme sůl, kmín a vaříme za občasného promíchání přibližně 30 minut.
-
4
10 minut před koncem vaření přidáme do polévky nakrájený špekáček, rozkvedlané vajíčko, po 5 minutách přilijeme víno s moukou a krátce povaříme. Polévku dochutíme solí, pepřem, bylinkami a podáváme.