Klasický mazanec z těsta, připraveného v domácí pekárně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 60 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr vanilka
  • 20 g Droždí
  • 15 g Mandle
  • 20 g Rozinky tmavé
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 534 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 193 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 76 g
  • Cholesterol 205.3 mg
  • Draslík 209.2 mg
  • Vláknina 6976.7 mg
  • Vitamín A 6976.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Máslo rozpustíme v hrnku na mírném ohni.

  • 2

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme dva žloutky a rozpuštěné máslo, přisypeme mouku. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu smíchaný krupicový a vanilkový cukr.

  • 3

    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 4

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme mléko. Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyndáme z ní formu a těsto z ní vyjmeme na moukou posypanou pracovní plochu.

  • 5

    V době přípravy těsta v pekárně sparříme, oloupeme a nasekáme mandle, opláchneme a necháme okapat rozinky a rozšleháme zbývající žloutek.

  • 6

    Do těsta zapracujeme rozinky, vytvarujeme z něj mazanec a přendáme ho na mírně vymazaný pečící plech, nebo do vymazané kulaté formy. Nahože těsto ostrým nožem rozřízněme do kříže, pomažeme ho celý rozšlehaným žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi.

  • 7

    Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 25 minut, až má zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout.

Komentáře k receptu