Klasický mazanec z těsta, připraveného v domácí pekárně
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 534 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 18 g
- Sodík 193 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 205.3 mg
- Draslík 209.2 mg
- Vláknina 6976.7 mg
- Vitamín A 6976.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo rozpustíme v hrnku na mírném ohni.
-
2
Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme dva žloutky a rozpuštěné máslo, přisypeme mouku. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu smíchaný krupicový a vanilkový cukr.
-
3
Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
4
Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme mléko. Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyndáme z ní formu a těsto z ní vyjmeme na moukou posypanou pracovní plochu.
-
5
V době přípravy těsta v pekárně sparříme, oloupeme a nasekáme mandle, opláchneme a necháme okapat rozinky a rozšleháme zbývající žloutek.
-
6
Do těsta zapracujeme rozinky, vytvarujeme z něj mazanec a přendáme ho na mírně vymazaný pečící plech, nebo do vymazané kulaté formy. Nahože těsto ostrým nožem rozřízněme do kříže, pomažeme ho celý rozšlehaným žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi.
-
7
Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 25 minut, až má zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout.