Plzeňský rozpek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 90 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 20 g Droždí
  • 250 g Mouka pšeničná hladká
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Med včelí
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 451 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 198 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 63.9 mg
  • Draslík 100.6 mg
  • Vláknina 7757.3 mg
  • Vitamín A 7757.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme 60 gramů změklého másla a vejce. Přisypeme smíchané oba druhy mouky. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu dáme med.

  • 2

    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 3

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme mléko. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.

  • 4

    Pracovní plochu posypeme moukou a z těsta vyválíme dvě velké placky, které přeneseme na vymazaný pečicí plech. Necháme je chvíli pod čistou utěrkou kynout a pak pečeme v troubě, kterou jsme předehřáli na 200 stupňů přibližně 25 až 30 minut, dokud nejsou křupavé a nemají zlatavou barvu. Během pečení je jednou obrátíme.

  • 5

    Rozpeky po upečení potřeme z obou stran rozpuštěným máslem.

Komentáře k receptu