Vařený kávový nákyp v páře
Suroviny
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 25 g Tuk
- 0.45 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Kávový extrakt - tekutý
- 1 kávová lžička Kakao
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 dl Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Solamyl
- 6 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 243 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 12 g
- Sodík 54 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 128.6 mg
- Draslík 71.6 mg
- Vláknina 812.4 mg
- Vitamín A 812.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pudinkovou formu lehce vymažeme. Utřeme tuk s cukrem do pěny, přidáme vejce a ušleháme. Vmícháme postupně mouku, prášek do pečiva, přidáme mléko a kávovou příchuť a vymícháme vláčné těsto.
-
2
Těsto vlijeme do připravené formy, zakryjeme fólií a na to ještě hliníkovou fólií, převážeme nahoře provázkem a formu dáme do pařáku. Přikryté vaříme v páře 75 minut.
-
3
Do pánve dáme mléko, třtinový cukr, kakaový prášek a prohřejeme, až se cukr rozpustí. Smícháme solamyl se 4 lžícemi studené vody a přidáme do pánve. Přivedeme k varu a mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Povaříme 1 minutu.
-
4
Nákyp překlopíme na ohřátou servírovací mísu a přelijeme omáčkou.
-
5
Ihned podáváme.