Bramboro-houskové knedlíky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 190 g Mouka pšeničná hrubá
  • 4 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Žemle tuková
  • 5.5 l Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 3 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 8 polévková lžíce Krupice dětská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 407 kcal
  • Sacharidy 77 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 717 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 98.5 mg
  • Draslík 857.2 mg
  • Vláknina 11824 mg
  • Vitamín A 11824 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.8 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem omyjeme brambory, uvaříme je v 1,5 l vody do měkka. Vaříme přibližně 20 - 25 minut.

  • 2

    Druhý den pokrájíme 3 žemle na kostičky, brambory oloupeme, nastrouháme, v míse smícháme s 8 lžícemi dětské krupice a 190 g hrubé mouky. Přimícháme 2 vejce, sůl (2 lžičky) a 3 lžíce teplého mléka.

  • 3

    Směs dobře promícháme, dáme na pomoučněný vál a rukama důkladně uhněteme bramborové těsto, do kterého zapracujeme pokrájené žemle.

  • 4

    Těsto rozdělíme na dvě části, z každé vytvoříme dlouhou šišku o průměru přibližně 8 cm.

  • 5

    V hrnci přivedeme k varu přibližně 4 litry vody se 2 lžičkami soli, knedlíky do nich opatrně ponoříme a vaříme pomalu přibližně 15 - 20 minut. Vařečkou je hned na začátku vaření nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu. Po 20 minutách jeden knedlík rozkrojíme, abvhom zjistili, zda je už uvařený.

  • 6

    Z horké vody je vyjmeme širokou naběračkou, horké krájíme režnou nití na plátky a podáváme.

Komentáře k receptu