Misky z listového těsta s malinovým krémem a borůvkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Listové těsto
  • 250 g Borůvky
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2.3 dl Malinová šťáva
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Želatina
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 558 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 36 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 70.8 mg
  • Draslík 64.9 mg
  • Vláknina 4466.7 mg
  • Vitamín A 4466.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme malinový krém. Do rendlíku dáme 1.5 lžíce želatiny a zalijeme ji 2.3 dl malinové šťávy. Necháme ji ve šťávě asi 10 minut nabobtnat, pak ji začneme pomalu zahřívat a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Potom želatinu pomalu zahříváme asi na 60°C. Rendlík odstavíme z plotny a necháme želatinu vychladnout.

  • 2

    Omyjeme a osušíme borůvky (lesní nebo "kanadské").

  • 3

    Na šlehačku vyšleháme elektrickou metlou vychlazenou smetanu do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a chvilku ještě šleháme. Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.

  • 4

    Na sníh vyšleháme bílky, které mají pokojovou teplotu. Vyšleháme je čistou elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžíci krupicového cukru a chvilku ještě šleháme. Sníh z bílků by měl být tuhý, pevný. Dáváme si pozor, abychom sníh nepřešlehali.

  • 5

    Do malinové vychladlé želatiny postupně zapracujeme šlehačku a potom zapracujeme sníh. Malinový krém odložíme do chladničky alespoň na 20 minut.

  • 6

    Upečeme si košíčky z listového těsta. Na pomoučeném vále velmi zlehka rozválíme listové těsto na sílu 5-7 mm. Formičkou o průměru 12 cm si vykrojíme 12 koleček. Ze 6 velkých koleček vykrojíme menší kolečka formičkou o průměru 10 cm.

  • 7

    Velká kolečka potřeme vodou a na ně opatrně položíme vykrojené okraje široké 2 cm. Po upečení nám vytvoří misku. Vše položíme na plech s pečícím papírem. Okraje vytvořených misek a zbylá malá kolečka potřeme též vodou. Malá kolečka používáme jako pokličku k naplněným miskám.

  • 8

    Pečeme v předehřáté troubě na 200°C. Na dno trouby si dáme misku s vodou (1 dl). Pečeme asi 10 minut dozlatova. vyjmeme je z trouby a necháme vychladnout.

  • 9

    Misky - košíčky naplníme malinovým krémem, ozdobíme borůvkami a servírujeme.

Komentáře k receptu