Polévka s čínským zelím a pošírovanými vejci
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 150 g Petržel kořen
- 300 g Zelí čínské
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 2 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Citronová tráva
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 310 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 156 g
- Sodík 1034 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 245.3 mg
- Draslík 1067.1 mg
- Vláknina 14786.2 mg
- Vitamín A 14786.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 92.1 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné čínské zelí pokrájíme na nudličky a omytou citronovou trávu pokrájíme nadrobno. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno.
-
2
V hrnci přivedeme k varu 1 litr zeleninového bujonu, přidáme do něj zelí, česnek, citronovou trávu, podle chuti sůl, bílý pepř a pomalu vaříme asi 7 minut.
-
3
Každou porci polévky podáváme s pošírovaným vejcem.
-
4
Připravíme si 4 pošírovaná vejce. Do většího a širokého hrnce dáme vařit vodu (asi 3 litry) s lžicí octa. Když se voda téměř vaří, to znamená, když jsou ve vodě drobné bublinky (jako u šampaňského) – voda nesmí vřít divokým varem, lžicí mícháme tak, aby chomvytvořili vír a do středu víru vlijeme vejce, které jsme si předtím rozklepli do hrnečku. Vejce vaříme 3 minuty. Bílek se musí postupně zatahovat kolem žloutku, které nakonec zůstane skrytý v bílku. Pak vejce opatrně vyjmeme děravou naběračkou a vložíme ho do polévky. Takto to opakujeme ještě 3 x.
-
5
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
7
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
8
V hrnci na slunečnicovém oleji restujeme dozlatova cibuli, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
9
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
10
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.