Polévka s čínským zelím a pošírovanými vejci

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 250 g Mrkev kořen
  • 300 g Pórek
  • 150 g Petržel kořen
  • 300 g Zelí čínské
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Citronová tráva
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 310 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 156 g
  • Sodík 1034 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 245.3 mg
  • Draslík 1067.1 mg
  • Vláknina 14786.2 mg
  • Vitamín A 14786.2 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 92.1 mg
  • Vitamín E 3.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné čínské zelí pokrájíme na nudličky a omytou citronovou trávu pokrájíme nadrobno. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu 1 litr zeleninového bujonu, přidáme do něj zelí, česnek, citronovou trávu, podle chuti sůl, bílý pepř a pomalu vaříme asi 7 minut.

  • 3

    Každou porci polévky podáváme s pošírovaným vejcem.

  • 4

    Připravíme si 4 pošírovaná vejce. Do většího a širokého hrnce dáme vařit vodu (asi 3 litry) s lžicí octa. Když se voda téměř vaří, to znamená, když jsou ve vodě drobné bublinky (jako u šampaňského) – voda nesmí vřít divokým varem, lžicí mícháme tak, aby chomvytvořili vír a do středu víru vlijeme vejce, které jsme si předtím rozklepli do hrnečku. Vejce vaříme 3 minuty. Bílek se musí postupně zatahovat kolem žloutku, které nakonec zůstane skrytý v bílku. Pak vejce opatrně vyjmeme děravou naběračkou a vložíme ho do polévky. Takto to opakujeme ještě 3 x.

  • 5

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 6

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 7

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 8

    V hrnci na slunečnicovém oleji restujeme dozlatova cibuli, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 9

    Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 10

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu