Pomerančový koláč s rozmarýnem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 115 g Máslo čerstvé
  • 175 g Cukr krupice
  • 500 ml Pomerančová šťáva
  • 120 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Pomerančová kůra
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Rozmarýn čerstvý
  • 4 ks Vejce křepelčí
  • 2 polévková lžíce Rozmarýn sušený
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 410 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 21 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 110.8 mg
  • Draslík 189.9 mg
  • Vláknina 3750.4 mg
  • Vitamín A 3750.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy vsypeme mouku, přidáme máslo, nasekaný rozmarýn, vše zpracujeme na drobenku. Přidáme cukr, vejce a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 20 minut v chladničce.

  • 2

    Těsto rozválíme na plát, vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Na těsto položíme pečicí papír, posypeme fazolemi a korpus předpékáme ve středně vyhřáté troubě 10 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme dalších 10-15 minut dozlatova.

  • 3

    V kastrůlku svaříme pomerančovou šťávu a snítky rozmarýnu. Zlehka povaříme do zhoustnutí. Po vychladnutí šťávu přecedíme a rozmarýn odstraníme.

  • 4

    Přecezenou šťávu prošleháme s pomerančovou kůrou, cukrem, vejci a smetanou. Směs nalijeme na korpus a koláč pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů Celsia asi 35 minut do ztuhnutí náplně.

  • 5

    Upečený koláč necháme vychladnout a až do podávání uložíme do chladničky.

Komentáře k receptu