Vepřové nožičky s citronovo-vaječnou polevou
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Máslo čerstvé
- 10 g Sůl
- 50 g Petržel - nať
- 4 g Pepř černý celý
- 1200 g Vepřové nožičky
- 100 g Mouka pšeničná hladká
- 50 ml Citronová šťáva
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 10 l Voda pitná
- 3 dl Mléko polotučné
- 1 dl Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 727 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 44 g
- Sodík 1101 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 324.7 mg
- Draslík 462.9 mg
- Vláknina 5241 mg
- Vitamín A 5241 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.8 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové nožičky dobře omyjeme, vhodíme do hrnce s vroucí vodou a necháme 10 minut povařit. Vodu slijeme, nožičky opláchneme pod studenou vodou a dáme vařit do čisté vody, do které přidáme pepř, sůl, pórek, bobkový list, cibuli a kus celeru. Vaříme dokud maso není měkké asi 1 hodinu a sbíráme bílkovinovou pěnu, která se tvoří na povrchu.
-
2
Mezitím v jiném hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku, do které za stálého míchání vlijeme postupně mléko a chvíli povaříme. Po odstavení z plotny vmícháme citronovou šťávu, trochu zeleninového vývaru a nakonec rozšlehané žloutky. Uvařené nožičky vyjmeme z vody, necháme krátce okapat, aby zůstaly teplé a servírujeme zalité hotovou omáčkou, ozdobené nasekanou petrželkou.