Slepičí stracciatella
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 300 g Kuřecí prsa
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 100 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Česnek sušený
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 0.5 dl Víno madeira
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Kečup
- 2 polévková lžíce Víno šumivé (sekt)
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 697 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 137 g
- Sodík 881 mg
- Bílkoviny 81 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 355.7 mg
- Draslík 1324.3 mg
- Vláknina 11274.2 mg
- Vitamín A 11274.2 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.1 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 48.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a pokrájíme je malé kostičky, které dáme do mísy, opepříme citronovým pepřem a polijeme 0,5 dl Madeiry, promícháme a marinujeme 30 minut. V misce si rozkvedláme 2 vejce se 2 lžícemi kečupu a 2 lžícemi sektu. Jeden litr slepičího bujonu přivedeme k varu, vložíme do něj marinované maso, které pomalu vaříme 8-10 minut. Pak opatrně vlijeme vaječnou směs a necháme ji ztuhnout. Consommé podáváme posypané sušeným česnekem a omytou, drobně pokrájenou petrželkou.
-
2
Slepičí bujon [28675]:
-
3
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
4
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
-
5
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.