Hovězí bujon s tousty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Hovězí maso přední
  • 200 g Petržel kořen
  • 4 krajíc Chléb toastový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Česnek
  • 1 ks Česnek
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Pórek
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
  • 0.7 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 599 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 668 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 273.7 mg
  • Draslík 1349 mg
  • Vláknina 11999 mg
  • Vitamín A 11999 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 89.1 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Tvrdý sýr nastrouháme a odložíme. Pažitku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme a pomažeme jím 4 krajíce toustového chleba, které překrojíme napůl do tvaru trojúhelníků.

  • 2

    Do 1 litru vařícího scezeného hovězího vývaru přimícháme rozkvedlané vejce, dochutíme solí, muškátovým oříškem a pepřem.

  • 3

    Chleba opečeme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Opečené krajíce chleba vložíme do hlubokých talířů, posypeme nastrouhaným sýrem a pažitkou, zalijeme horkým bujonem a podáváme.

  • 4

    Hovězí světlý vývar [27325]:

  • 5

    Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.

  • 6

    Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.

  • 7

    Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.

  • 8

    Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.

  • 9

    Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.

  • 10

    Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.

Komentáře k receptu