Hovězí bujon s tousty
Suroviny
- 120 g Sýr Ementál (Primátor)
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Hovězí maso přední
- 200 g Petržel kořen
- 4 krajíc Chléb toastový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Česnek
- 1 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Pórek
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- 0.7 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 599 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 29 g
- Sodík 668 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 273.7 mg
- Draslík 1349 mg
- Vláknina 11999 mg
- Vitamín A 11999 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 89.1 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tvrdý sýr nastrouháme a odložíme. Pažitku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme a pomažeme jím 4 krajíce toustového chleba, které překrojíme napůl do tvaru trojúhelníků.
-
2
Do 1 litru vařícího scezeného hovězího vývaru přimícháme rozkvedlané vejce, dochutíme solí, muškátovým oříškem a pepřem.
-
3
Chleba opečeme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Opečené krajíce chleba vložíme do hlubokých talířů, posypeme nastrouhaným sýrem a pažitkou, zalijeme horkým bujonem a podáváme.
-
4
Hovězí světlý vývar [27325]:
-
5
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
-
6
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
-
7
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
-
8
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
-
9
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
-
10
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.