Celozrnný mazanec
Suroviny
- 200 g Mouka polohrubá
- 150 g Cukr krupice
- 60 g Droždí
- 250 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka pšeničná celozrnná
- 100 g Mouka sójová plnotučná
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Hrozinky
- 1 špetka Sůl
- 1 šálek Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 739 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 37 g
- Sodík 316 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 210.1 mg
- Draslík 303 mg
- Vláknina 15079 mg
- Vitamín A 15079 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme celozrnnou mouku, polohrubou mouku a sójovou mouku. Vyhloubíme důlek a nasypeme do něj cukr, rozdrobíme droždí a přilijeme trochu vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.
-
2
Potom přidáme rozpuštěné, vychladlé máslo, žloutky, špetku soli, omyté rozinky, nasekané mandle a ořechy. Vypracujeme tužší těsto a necháme je asi 1 hodinu kynout.
-
3
Z těsta vytvarujeme bochánek, potřeme rozšlehaným vejcem a na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut.