Čokoládová bábovka
Suroviny
- 650 g Mouka polohrubá
- 130 g Kakao - prášek
- 500 g Cukr krupice
- 130 g Čokoláda hořká
- 100 g Ořechy vlašské
- 250 g Cukr moučkový
- 290 g Máslo čerstvé
- 40 ml Koňak vaječný
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 6 ks Vejce slepičí
- 2.5 dl Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 621 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 27 g
- Sodík 37 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 89 g
- Cholesterol 162.2 mg
- Draslík 274 mg
- Vláknina 22876.2 mg
- Vitamín A 22876.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse ušleháme 250 g másla a 500 g cukru do pěny. Postupně přidáme 2.5 dl mléka, 6 vajec, mouku, kakao a vanilkový cukr. Vyšleháme asi 5 minut do těsta, které by mělo být nafouklé a hladké. Vlijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu.
-
2
Mezitím připravíme polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme nasekané ořechy, 250 g cukru, 5 ml mléka, koňak, 40 g másla, 2 žloutky, všechno důkladně promícháme do hladké hmoty. Po vychladnutí bábovku vyklopíme na tác a polijeme připravenou čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout, krájíme ohřátým nožem, aby se poleva nedrolila.