Vaječná omeleta s mušlemi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 395 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 17 g
- Sodík 1338 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 438 mg
- Draslík 1077.4 mg
- Vláknina 1975 mg
- Vitamín A 1975 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.2 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mušle omyjeme a nasypeme na několik hodin do velké mísy s dostatečným množstvím osolené studené vody. Oloupeme stroužek česneku, omyjeme a rozmačkáme. Omyjeme petrželku, osušíme a jemně nasekáme.
-
2
Scedíme mušle, dáme do velkého hrnce, přidáme česnek, trochu petrželky, 1 lžíci oleje, bílé víno a při střední teplotě necháme mušle, za občasného potřesení hrncem, pod pokličkou otevřít. Stáhneme hrnec ze sporáku, mušle vyloupeme ze skořápek a vložíme do mísy. Ty, které se neotevřely, stejně jako všechny skořápky, vyhodíme.
-
3
V míse lehce rozšleháme vejce se špetkou soli, pepře a zbylou petrželkou. Přidáme vyloupané mušličky. Do nepřilnavé pánve nalijeme zbylý olej a rozehřejeme. Na pánev nalijeme směs vajec
-
4
a mušlí a za stálého míchání prudce smažíme.
-
5
Stáhneme teplotu na minimum, směs několik minut smažíme a občas pánví zatřeseme, aby se svítek nepřichytil ke dnu. Potom svítek obratíme a osmažíme i po druhé straně. Stáhneme pánev ze sporáku, přendáme svítek na servírovací mísu a horké podáváme.