Pečené bramborové placky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 70 g Sádlo škvařené
  • 10 g Droždí
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 790 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 260 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 143.1 mg
  • Draslík 415.2 mg
  • Vláknina 9516.7 mg
  • Vitamín A 9516.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 50.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Umyté brambory oloupeme, dáme do vody, přidáme 1/2 lžíce soli a uvaříme doměkka. Měkké brambory scedíme, rozkucháme na jemno, přidáme mouku, rozředěné kvasnice v 0,5 dl vody se špetkou cukru a pokud bude třeba, brambory dosolíme podle chuti.

  • 2

    V misce utřeme měkké máslo do pěny, přimícháme k němu sádlo a žloutky, vše našleháme a smícháme s bramborami, přidáme mouku, znovu umícháme, těsto zakryjeme a necháme odpočinout až 1 hodinu.

  • 3

    Po hodině bramborové těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme placku silnou asi 1 cm. Větším vykrajovátkem (nebo sklenicí) vykrajujeme placky, položíme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehanými bílky a dáme péct do dobře vyhřáté trouby.

  • 4

    Pečeme asi 20 minut při 200 °C.

  • 5

    Placky podáváme teplé i studené.

Komentáře k receptu