Pečené bramborové placky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 790 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 49 g
- Sodík 260 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 143.1 mg
- Draslík 415.2 mg
- Vláknina 9516.7 mg
- Vitamín A 9516.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 50.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Umyté brambory oloupeme, dáme do vody, přidáme 1/2 lžíce soli a uvaříme doměkka. Měkké brambory scedíme, rozkucháme na jemno, přidáme mouku, rozředěné kvasnice v 0,5 dl vody se špetkou cukru a pokud bude třeba, brambory dosolíme podle chuti.
-
2
V misce utřeme měkké máslo do pěny, přimícháme k němu sádlo a žloutky, vše našleháme a smícháme s bramborami, přidáme mouku, znovu umícháme, těsto zakryjeme a necháme odpočinout až 1 hodinu.
-
3
Po hodině bramborové těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme placku silnou asi 1 cm. Větším vykrajovátkem (nebo sklenicí) vykrajujeme placky, položíme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehanými bílky a dáme péct do dobře vyhřáté trouby.
-
4
Pečeme asi 20 minut při 200 °C.
-
5
Placky podáváme teplé i studené.