Olihně v těstíčku

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Olihně
  • 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 175 ml Sodovka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Petržel - nať
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Soda jedlá
  • 0.8 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 269 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 314 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 384.8 mg
  • Draslík 354.8 mg
  • Vláknina 4261 mg
  • Vitamín A 4261 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto, které jsme připravili smícháním proseté, osolené mouky, do které jsme přimíchali jedlou sodu, rozšlehaná vejce a polovinu sodovky, šleháme dohladka kovovou metlou. Když je těsto hladké, vmícháme do něj zbytek sodovky.

  • 2

    Jednou rukou si pevně přidržíme tělo olihně a druhou rukou vytáhneme z tělové části hlavu a chapadla, odstraníme vnitřní orgány a stáhneme z těla vnější blánu. Těsně pod ústním otvorem odřízneme chapadla a odložíme. Pod studenou tekoucí vodou opláchneme tělo a chapadla a pomocí papírových utěrek osušíme. Tělo nakrájíme na asi 1 cm široké kroužky.

  • 3

    V hluboké pánvi nebo ve fritovacím hrnci si předehřejeme olej. V těstíčku postupně obalujeme a poté smažíme kroužky z těla olihně a chapadla 1-2 minuty ze všech stran dozlatova. Po vyjmutí je zbavíme přebytečného tuku pomocí papírových utěrek.

  • 4

    Podáváme horké, obložené plátky citronu a snítkami petrželky.

Komentáře k receptu