Ztracená vejce se špenátovou omáčkou
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 450 g Špenátový protlak mražený
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Cibule
- 8 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 l Voda pitná
- 0.25 l Vývar drůbeží
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 4 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 470 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 31 g
- Sodík 549 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 531.9 mg
- Draslík 540.4 mg
- Vláknina 9573.6 mg
- Vitamín A 9573.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.4 mg
- Vitamín E 5.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V rendlíku rozpálíme 20 g másla, přidáme jemně nasekanou cibuli a krátce ji podusíme. Přidáme rozmražený špenát, vývar, zakryjeme a vaříme asi 15 minut.
-
2
Ze 20 g másla a mouky uhněteme směs a přidáme ji ke špenátu, 5 minut před tím než bude hotov. Přidáme smetany, muškátový oříšek, sůl a pepř.
-
3
V hrnci přivedeme k varu vodu s octem, vložíme rozbitá vejce a vaříme do ztracena, asi 4 minuty. Hotové vyjmeme z vody, dáme na talíře a přelijeme omáčkou.