Přírodní telecí řízky s francouzskou omáčkou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Olej stolní
- 500 g Telecí kýta
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.5 šálek Vývar z hovězích kostí
- 1 hrnek Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 5 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 443 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 32 g
- Sodík 409 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 306.2 mg
- Draslík 621.3 mg
- Vláknina 115.5 mg
- Vitamín A 115.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté maso nakrájíme na řízky, naklepeme je a opečeme po obou stranách na oleji.
-
2
Hrnek vody svaříme s octem a solí. Po vychladnutí přidáme rajčatový protlak, worcester, žloutky a šleháme nad párou do zhoustnutí. Poté přidáme kuličku másla smíchaného s moukou, přilijeme šťávu z pečených řízků a zředíme trochou vývaru.
-
3
Omáčku nalijeme na řízky a posypeme nasekanou petrželkou.
-
4
Podáváme s jemnými knedlíky nebo s rýží.