Švýcarský pórkový koláč
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 100 g Smetana 12% (konzumní)
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Vejce slepičí
- 3 ks Pórek
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce Olej stolní
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Sýr Ementál (Primátor)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 902 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 49 g
- Sodík 231 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 311.2 mg
- Draslík 560.6 mg
- Vláknina 14422.5 mg
- Vitamín A 14422.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.4 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 74.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku osolíme, přidáme změklé máslo, jedno vejce, jeden žloutek a podle potřeby trochu studené vody. Zaděláme hladké těsto a necháme je 1 hodinu odpočinout. Potom jím vyložíme koláčovou formu a upečeme.
-
2
Očištěný pórek nakrájíme na kolečka, krátce orestujeme na oleji a ochutíme solí a pepřem. Rozprostřeme jej na upečený korpus a zalijeme směsí smetany, zbylých vajec a nastrouhaného sýru. Posypeme tymiánem, nasekanou petrželkou a špetkou muškátového oříšku. Zapečeme dozlatova v rozpálené troubě.