Mňamka - sladkokyselá pochoutková omáčka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 130 g Okurky nakládané
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Sádlo škvařené
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 4 dl Masový vývar
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 1 polévková lžíce Cibule
  • 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 249 kcal
  • Sacharidy 2 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 820 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 30 mg
  • Draslík 78.7 mg
  • Vláknina 1138.1 mg
  • Vitamín A 1138.1 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.4 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci rozehřejeme domácí škvařené sádlo, přidáme k němu hladkou mouku a osmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme chladný masový vývar a jíšku při mírné teplotě a občasném promíchání povaříme minimálně 10 minut.

  • 2

    Očistíme cibuli a drobně ji pokrájíme. Omytou petrželovou nať nakrájíme nadrobno. 2 sladkokyselé okurky (přibližně 130 g) nakrájíme na tenké plátky.

  • 3

    V pánvi na 1 lžíci sádla osmažíme cibuli do zlatohněda (dáváme pozor, aby se nepřipálila), přilijeme 3 polévkové lžíce octa a cibulku chvilku povaříme do doby, až se ocet vyvaří na polovinu. Poté "octovou" cibulku přimícháme do základní omáčky a vaříme 8-10 minut.

  • 4

    Přidáme petrželku, sladkokyselé okurky, dochutíme solí, pepřem, čerstvým máslem, promícháme a hned podáváme.

Komentáře k receptu