Mňamka - sladkokyselá pochoutková omáčka
Suroviny
- 130 g Okurky nakládané
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Sádlo škvařené
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 4 dl Masový vývar
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Cibule
- 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 249 kcal
- Sacharidy 2 g
- Tuky 26 g
- Sodík 820 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 78.7 mg
- Vláknina 1138.1 mg
- Vitamín A 1138.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozehřejeme domácí škvařené sádlo, přidáme k němu hladkou mouku a osmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme chladný masový vývar a jíšku při mírné teplotě a občasném promíchání povaříme minimálně 10 minut.
-
2
Očistíme cibuli a drobně ji pokrájíme. Omytou petrželovou nať nakrájíme nadrobno. 2 sladkokyselé okurky (přibližně 130 g) nakrájíme na tenké plátky.
-
3
V pánvi na 1 lžíci sádla osmažíme cibuli do zlatohněda (dáváme pozor, aby se nepřipálila), přilijeme 3 polévkové lžíce octa a cibulku chvilku povaříme do doby, až se ocet vyvaří na polovinu. Poté "octovou" cibulku přimícháme do základní omáčky a vaříme 8-10 minut.
-
4
Přidáme petrželku, sladkokyselé okurky, dochutíme solí, pepřem, čerstvým máslem, promícháme a hned podáváme.