Lasagne s hlívou ústřičnou a sýrovou omáčkou
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 500 g Rajčata
- 50 g Sýr Parmezán
- 100 g Sýr Čedar
- 400 ml Mléko plnotučné
- 100 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Paprika červená
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 12 plátek Těstoviny Lasagne
- 1 kg Hlíva ústřičná
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 302 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 18 g
- Sodík 372 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 35.8 mg
- Draslík 281.2 mg
- Vláknina 3230.4 mg
- Vitamín A 3230.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 423.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou hlívu nakrájíme na kousky a vhodíme na máslo, osolíme, opepříme a dusíme. Podle potřeby přilijeme vodu.
-
2
Na sýrovou omáčku na rozpáleném oleji zarestujeme mouku, poté do ní zašleháme mléko, osolíme, opepříme a za stálého míchání vaříme na mírném plameni asi 15 minut. Po odstavení ze sporáku necháme mírně vychladnout a vmícháme ustrouhaný sýr.
-
3
Na rajčatovou omáčku očistíme papriky, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky, rajčata nakrájíme na kostky. Oloupaný česnek rozdrtíme, opláchnutou bazalku drobně posekáme. Vše vložíme do kastrolu, přidáme sůl a asi 15 minut dusíme. Poté omáčku rozmixujeme. Pokud je příliš řídká, ještě ji odpaříme.
-
4
Do pekáče vlijeme polovinu sýrové omáčky, na ni rozložíme část lasagní, překryjeme polovinou dušených hub. Na ně rozložíme další část lasagní a přelijeme rajčatovou omáčkou. Poté rozložíme zbytek hub, ty překryjeme zbylými lasagnemi a přelijeme zbylou sýrovou omáčkou.
-
5
Pečeme v troubě předehřáté na 140 °C, až jsou lasagne měkké. Na závěr je posypeme strouhaným sýrem, který necháme roztavit.