Zapečené telecí řízky se špagetami
Suroviny
- 600 g Telecí kýta
- 250 g Žampiony čerstvé
- 200 g Špagety
- 60 g Sýr Parmezán
- 20 g Mouka pšeničná hladká
- 70 g Sýr Eidam cihla 30%
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 ml Mléko plnotučné
- 30 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1050 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 68 g
- Sodík 602 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 469.9 mg
- Draslík 827.8 mg
- Vláknina 2219.1 mg
- Vitamín A 2219.1 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 367.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme nadrobno, oba sýry nastrouháme nahrubo. Špagety uvaříme v osolené vodě (1/2 lžička) na skus, scedíme a necháme okapat. Zapékací mísu vymažeme máslem (30 g).
-
2
Řízky na zbylém másle s olejem usmažíme z obou stran dozlatova. Usmažené řízky vyjmeme a držíme na teple. Na výpeku zpěníme cibuli, přimícháme žampiony a podusíme. Do směsi vmícháme špagety, dobře promícháme a vložíme do zapékací mísy. Na špagetovou směs položíme řízky, zalijeme sýrovou omáčkou, zasypeme parmazánem a zapečeme v předehřáté troubě.
-
3
Na omáčku rozpustíme v rendlíku polovinu másla, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou rozředíme mlékem a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Omáčku vlijeme do kotlíku a ve vodní lázni do ní postupně zašleháme žloutky a sýr. Ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.