Těstoviny s gorgonzolovou omáčkou a ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 160 g Hrášek
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 80 g Ořechy vlašské
  • 10 g Sůl
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 150 g Sýr Gorgonzola
  • 500 g Těstoviny Linguine
  • 3 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 736 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 1257 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 80 g
  • Cholesterol 50.5 mg
  • Draslík 153.8 mg
  • Vláknina 5620 mg
  • Vitamín A 5620 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vyloupané vlašské ořechy dáme na plech a vložíme je do trouby předehřáté na 180 stupňů a necháme péct asi 5 minut, dokud nebudou ořechy lehce orestované. Poté vyndáme a necháme zchladit.

  • 2

    Ve velkém hrnci přivedeme k varu solenou vodu a uvaříme těstoviny podle návodu na skus. Po uvaření slijeme přes síto, necháme okapat a vrátíme do hrnce a dáme na místo, kde nevychladnou.

  • 3

    Při přípravě omáčky nejprve pomalu rozpustíme máslo. Mezitím si nakrájíme gorgonzolu, můžeme i rozlámat. Smícháme se smetanou a hráškem, dáme na rozpuštěné máslo a pomalu za stálého míchání zahříváme omáčku až do zhoustnutí. Dle chuti přidáme opatrně sůl (pozor na přesolení, gorgonzola je poměrně slaná) a pepř.

  • 4

    Uvařené těstoviny promícháme s teplou omáčkou a vychlazenými ořechy.

  • 5

    Podáváme na předehřátých talířích.

Komentáře k receptu