Lasagne se zeleninou s bílou omáčkou
Suroviny
- 100 g Cibule
- 250 g Cuketa
- 450 g Lilek
- 30 g Máslo čerstvé
- 50 g Sýr Parmezán
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 30 g Olej rostlinný
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 300 ml Mléko plnotučné
- 40 ml Olej olivový
- 200 ml Vývar zeleninový
- 40 ml Protlak rajčatový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika červená
- 3 stroužek Česnek
- 6 plátek Lasagne
- 1.5 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 446 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 32 g
- Sodík 893 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 25.9 mg
- Draslík 809.1 mg
- Vláknina 14203.8 mg
- Vitamín A 14203.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 65.4 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 475.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lasagne vložíme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 12 minut. Poté je vložíme do studené vody. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, opraný lilek nakrájíme na kostičky, omytou cuketu na tenké plátky. Papriky omyjeme, vykrojíme semena a nakrájíme na proužky.
-
2
V rendlíku zpěníme na oleji cibuli s česnekem, přimícháme lilek, papriku a cuketu, za stálého míchání smažíme. Ke změklé zelenině přidáme konzervovaná rajčata, protlak, vývar a na mírném plameni za častého míchání dusíme. Na závěr vmícháme sůl, pepř a odstavíme.
-
3
Na bílou omáčku v rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme mouku a osmažíme světlou jíšku. Do jíšky zašleháme mléko a za stálého míchání vaříme zhruba 3 minuty, poté odstavíme.
-
4
Do vymazané zapékací mísy střídavě vrstvíme zeleninovou směs a okapané lasagne tak, aby na vrchu byly lasagne. Směs přelijeme omáčkou a posypeme nastrouhaným parmazánem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 35 minut při teplotě 180 °C.