Tortellini zapečené s hříbky a rajčaty
Suroviny
- 600 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 300 g Těstoviny Tortellini
- 800 g Hříbky čerstvé
- 250 g Gouda
- 250 ml Víno červené
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná T 400
- 7 polévková lžíce Olej bazalkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 794 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 40 g
- Sodík 1173 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1317.5 mg
- Vláknina 11966.8 mg
- Vitamín A 11966.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme hříbky, případně hrubší nečistoty odstraníme vlhkou utěrkou, a rozkrájíme na silnější plátky. Oloupeme cibuli a česnek a obojí nakrájíme na menší kousky.
-
2
Připravíme si pánev, ve které rozpálíme 4 lžíce oleje, přidáme cibuli a česnek a osmahneme je dosklovita. K zelenině přimícháme drcené oregano, pokrájené hříbky a za občasného míchání dusíme další 3 minuty. Rajčata vyjmeme z konzervy, necháme okapat. Šťávu nevyléváme. Rajčata rozkrájíme na kostičky.
-
3
Hříbky na pánvi zaprášíme moukou, promícháme, osmahneme a za stálého míchání podléváme červeným vínem. Do omáčky přidáme rajčata a šťávu z rajčat, dochutíme solí a pepřem, dobře promícháme a vaříme dalších 10 minut.
-
4
Tortellini uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat a promícháme s 1 lžící oleje. Předehřejeme troubu na 200 ºC (horkovzdušnou troubu na 180 ºC). Goudu pomocí struhadla nahrubo nastrouháme.
-
5
Zapékací mísu vymažeme 1 lžící oleje a na dno vyložíme 1/2 těstovin. Na těstoviny nalijeme polovinu hříbkové omáčky a posypeme polovinou nastrouhaného sýra. Na sýr navrstvíme zbytek těstovin, přelijeme omáčkou, posypeme sýrem a nakonec vše pokapeme zbytkem oleje. Takto připravené těstoviny vložíme do střední části trouby a zapékáme zhruba 30 minut. Poté nákyp vyjmeme, upravíme na talíře a podáváme.