Špagety s tykví a smetanou
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 20 g Sezam - semena
- 400 g Tykev
- 400 g Špagety
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 50 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Kari koření
- 1 ks Paprika červená
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 688 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 29 g
- Sodík 271 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 67.2 mg
- Draslík 362 mg
- Vláknina 4850.8 mg
- Vitamín A 4850.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Papriku omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jadřince, odstraníme zbývající semínka a opláchneme pod tekoucí vodou, nakrájíme nadrobno. Tykev omyjeme, očistíme a oloupeme, poté ji rozkrájíme na nudličky. Rozehřejeme pánev a bez tuku na ní opražíme sezamová semínka, potom je vyjmeme, v pánvi rozpustíme máslo, přidáme kari i papriku a krátce osmahneme.
-
2
Na pánev přilijeme zeleninový vývar a smetanu, vše necháme projít varem. Do směsi vložíme tykev a přibližně 3 minuty vaříme bez pokličky. Přidáme sůl a pepř, dochutíme citronovou šťávou a špetkou cukru.
-
3
Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a přendáme do předem nahřáté mísy, ve které je promícháme s omáčkou. Nakonec si opláchneme petrželku, osušíme ji a nasekáme nahrubo. Takto připravenou petrželku přidáme spolu se sezamovým semínkem k těstovinám. Upravíme do misek a podáváme.