Lasagne se sýrovou omáčkou
Suroviny
- 60 g Cibule
- 550 g Lilek
- 60 g Máslo čerstvé
- 40 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 500 g Žampiony čerstvé
- 60 g Bazalka
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 180 g Paprika červená
- 90 g Rajčata sušená sterilovaná
- 50 g Sýr Čedar
- 440 g Passata (drcená rajčata)
- 600 g Sýr Ricotta
- 400 g Fazole
- 250 g Lasagne
- 500 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Oregano čerstvé
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Chilli omáčka
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 890 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 36 g
- Sodík 680 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 84.6 mg
- Draslík 1433.1 mg
- Vláknina 18111.8 mg
- Vitamín A 18111.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 84.9 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Papriky upečeme dohněda, na chvíli zabalíme mikrotenového sáčku. Potom je oloupeme, dužninu nakrájíme na nudličky.
-
2
Lilky nakrájíme na kolečka silná 1 cm, vložíme do vroucí vody, povaříme téměř doměkka. Potom je scedíme a osušíme.
-
3
Nakrájenou cibuli, drcený česnek a tymiám smažíme při střední teplotě na oleji, až cibule změkne. Přidáme plátky žampionů, krátce podusíme.
-
4
Vmícháme konzervovaná rajčata, fazole, chilli omáčku, sůl a pepř. Přivedeme k varu, potom teplotu zmírníme a omáčku zvolna vaříme asi 15 minut, až začne houstnout. Odstavíme ji a odložíme.
-
5
Sýrová omáčka: V rendlíku připravíme při střední teplotě světlou jíšku z másla a mouky, odstavíme ji a postupně do ní zamícháme mléko. Omáčku průběžně promícháváme, zahříváme do zhoustnutí a ještě asi minutu povaříme. Přidáme sýr ricotta a vymícháme dohladka.
-
6
Plátky těsta připravíme podle návodu na balíčku (některé se musejí předvařit), pak 4 plátky položíme na dno vymazané zapékací mísy. Na ně upravíme polovinu lilků, špenátu, bazalky, paprik, sušených rajčat a rajčatové omáčky. Potom následuje vrstva plátků těsta. Jednotlivé vrstvy zopakujeme s druhou polovinou surovin. Navrchu bude opět vrstva plátků těsta. Pokrm zalijeme sýrovou omáčkou, posypeme nastrouhaným parmezánem a čedarem a pečeme asi 45 minut.