Rajská omáčka ke špagetám
Suroviny
- 400 g Špagety, Makarony
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 20 g Bylinky čerstvé - svazek
- 125 g Sýr Parmezán
- 50 g Cibule
- 1 kávová lžička Med včelí
- 1 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 1 kg Rajčata
- 1 polévková lžíce Balsamico ocet
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 675 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1049 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 33.3 mg
- Draslík 892.3 mg
- Vláknina 13769.2 mg
- Vitamín A 13769.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.5 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uvedeme do varu dostatečné množství vody, důkladně osolíme, vložíme do ní špagety a uvaříme je al dente.
-
2
V horkém oleji osmažíme cibuli a česnek. Rajčata omyjeme, vykrojíme stopky, rozčtvrtíme je a spolu s rajčatovým protlakem a bobkovým listem přidáme k cibuli. Zakryjeme pokličkou, vaříme 5 minut. Během této doby několikrát promícháme. Vidličkou vylovíme rajčatové slupky. Omáčku vaříme tak dlouho, dokud není krémová. Ochutíme solí, pepřem, medem, balzamikovým octem a nasekanými bylinkami.
-
3
Špagety slijeme, promícháme s máslem, přelijeme omáčkou. Na talíři posypeme čerstvě nastrouhaným parmazánem.