Taštičky se špenátovou náplní s ricottou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 570 g Špenát listový čerstvý
  • 220 g Sýr Ricotta
  • 60 g Sýr Parmezán
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 465 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 538 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 283.6 mg
  • Draslík 945.6 mg
  • Vláknina 9491 mg
  • Vitamín A 9491 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    220 gramů špenátových listů, kterým jsme odřízli řapíky, minutu blanšírujeme ve vroucí vodě, rychle zchladíme, po odkapání špenát pokrájíme nadrobno.

  • 2

    Do mísy hnětače prosejeme mouku, přidáme dvě rozšlehaná vejce, olej, sůl, pepř, pokrájený špenát a dobře hněteme. Poté těsto přendáme na pomoučený vál a hněteme dohladka. Pod utěrkou necháme půl hodiny odpočinout.

  • 3

    V mezičase připravíme náplň. Na pánvi zhruba pět minut zahříváme 350 gramů špenátových listů, kterým jsme odřízli řapíky, užijeme jen tu vodu, kterou byly listy opláchnuté. Poté z listů vymačkáme pokud možno všechnu vodu a drobně listy pokrájíme.

  • 4

    Ricottu vyšleháme do hladké hmoty, přidáme pokrájený špenát, nastrouhaný parmezán, dvě vyšlehaná vejce, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek.

  • 5

    Odpočinuté těsto rozdělíme na polovinu a na pomoučeném vále je rozválíme na tenké placky. Na jednu placku lžičkou klademe v řadách s 4centimetrovými mezerami náplň. Mezery potřeme rozšlehaným vejcem, na placku s náplní položíme druhou a kolem náplně pevně přitlačíme, aby se těsta spojila. Poté rádýlkem těsto rozkrájíme na čtverečky a na pomoučeném vále necháme asi hodinu odpočinout.

  • 6

    Taštičky vaříme po částech v osolené vodě pět minut. Uvařené necháme odkapat a servírujeme na talíře a sypeme ustrouhaným parmezánem.

Komentáře k receptu