Těstoviny s lilkem v marinádě
Suroviny
- 450 g Lilek
- 400 g Těstoviny Linguine
- 150 ml Vývar zeleninový
- 150 ml Ocet vinný
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Oregano čerstvé
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Mandle
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Balsamico ocet
- 2 polévková lžíce Paprika červená
- 2 polévková lžíce Limetková šťáva
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 603 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 19 g
- Sodík 277 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 94 g
- Cholesterol 0.7 mg
- Draslík 590.4 mg
- Vláknina 13810.8 mg
- Vitamín A 13810.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.4 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém silnostěnném hrnci svaříme vývar, oba octy, dvě lžičky olivového oleje a jednu snítku oregana, vaříme minutu. Poté do vývaru vložíme oloupaný a na tenké plátky nakrájený lilek, ještě minutu povaříme, odstavíme a necháme zhruba deset minut louhovat.
-
2
V mezičase připravíme marinádu. Smícháme utřený česnek s panenským olejem, posekaným oreganem, drobně usekanými upraženými mandlemi, s kůrou a šťávou z pomeranče, paprikou pokrájenou na drobné kostičky, limetkovou šťávou, solí a pepřem.
-
3
Do marinády vložíme okapané plátky lilku, opatrně promícháme a pod fólií necháme nejméně dvanáct hodin v chladničce.
-
4
V silnostěnném hrnci v osolené vodě s polovinou zbylého oleje uvaříme na zkus těstoviny. Poté je přecedíme, necháme okapat a vložíme zpět do hrnce. Promícháme se zbytkem oleje, vsypeme na mísu, přidáme lilky s marinádou a ihned podáváme.