Zapečené lasagne s rajčatovou omáčkou
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 450 g Houby čerstvé
- 90 g Strouhanka
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 150 g Olivy černé
- 200 g Sýr Ricotta
- 200 g Lasagne
- 150 ml Mléko polotučné
- 1 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 7 polévková lžíce Olej olivový
- 6 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Mandle plátky
- 2 polévková lžíce Oříšky piniové
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 762 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 41 g
- Sodík 1257 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 47.5 mg
- Draslík 1087.3 mg
- Vláknina 15632.5 mg
- Vitamín A 15632.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.3 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve troubu předehřejeme na 190 stupňů. Ve větším hrnci v osolené vodě uvaříme těstoviny, vaříme je však jen 3 minuty. Zapékací mísu vytřeme olejem. Ve větší pánvi si na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek, pak přidáme pojkrájená rajčata i se šťávou, protlak, nahrubo krájené olivy, sůl a pepř, důkladně zamícháme. Vaříme 4 minuty. V jiném hrnci na másle opečeme nadrobno rozkrájené houby a česnek. V misce smícháme strouhanku, mléko, 3 lžíce oleje, ricottu, houbovou směs a 4 lžíce nastrouhaného Parmezánu. Osolíme a opepříme. Do zapékací mísy nalijeme rajčatovou omáčku a vrstvíme lasagne i houbovou směs. Pokapeme zbylým olejem, posypeme zbylým Parmezánem, piniovými oříšky, mandlemi a 25 minut pečeme.