Středomořské lasagne Ratatouille
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 25 g Mouka pšeničná celozrnná
- 40 g Sýr Parmezán
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 300 ml Mléko polotučné
- 45 ml Olej olivový
- 150 ml Vývar zeleninový
- 45 ml Protlak rajčatový
- 3 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Cuketa
- 2 ks Lilek
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika červená
- 6 ks Těstoviny Lasagne
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3058 kcal
- Sacharidy 574 g
- Tuky 35 g
- Sodík 1087 mg
- Bílkoviny 101 g
- Uhlovodany 563 g
- Cholesterol 22.5 mg
- Draslík 706.3 mg
- Vláknina 15705.8 mg
- Vitamín A 15705.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.7 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do osolené vařící vody vložíme lasagne a vaříme 14 minut. Po uvaření je ponoříme do mísy se studenou vodou, aby nebyly slepené či převařené.
-
2
Na pánvi rozpálíme olej a opečeme nadrobno nakrájenou cibuli společně se 2 stroužky utřeného česneku, dokud nejsou měkké.
-
3
Mezitím nadrobno nakrájíme lilek, cuketu nakrájíme na tenké plátky, obě papriky zbavíme jádřince i semínek a nakrájíme na čtverečky. Vzniklou směs promícháme a přidáme na pánev, kde smažíme, dokud zelenina nezměkne.
-
4
Do směsi na pánvi přidáme rajčata i se šťávou a rajčatový protlak. Přilijeme trochu zeleninového vývaru a za občasného míchání vaříme, dokud rajčata nezměknou. Podle chuti osolíme a opepříme.
-
5
Na další menší pánvi rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a minutu za stálého míchání povaříme. Přidáme mléko a za stálého míchání přivedeme do varu a vaříme 3 minuty.
-
6
Velkou zapékací mísu vymažeme máslem. Střídavě ji vykládáme plátky lasagní a zeleninovou směsí. Začneme směsí a skončíme plátkem lasagní. Celou mísu zalijeme bílou omáčkou z menší pánve a posypeme nastrouhaným parmezánem. V troubě předehřáté na 180 °C zapékáme 35 minut, dokud se sýr nezabarví do zlatova a nezačne bublat. Ozdobíme větvičkou petržele a podáváme horké.