Charčo po gruzínsku (Hovězí polévka se zeleninou)
Suroviny
- 27 g Celer bulvový
- 133 g Cibule
- 33 g Máslo čerstvé
- 27 g Mrkev kořen
- 100 g Rýže loupaná
- 67 g Švestky
- 20 g Sůl
- 7 g Petržel - nať
- 15 g Česnek
- 267 g Kosti hovězí řídké
- 333 g Hovězí maso přední
- 0.7 g Pepř černý celý
- 67 g Protlak rajčatový
- 2.5 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 212 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 17 g
- Sodík 915 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 45.4 mg
- Draslík 231.4 mg
- Vláknina 1607.6 mg
- Vitamín A 1607.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kosti omyjeme, rozsekáme a vložíme do hrnce. Zalijeme je vodou, uvedeme do varu, omezíme příkon tepla, mírně osolíme, přidáme celý pepř a zvolna vaříme. Zhruba po hodině varu přidáme omyté hovězí maso a vaříme doměkka.
-
2
Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na malé kostky, osmahneme na másle, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a překrájené stroužky česneku. Krátce osmahneme, přidáme rajčatový protlak, opláchnuté a vypeckované švestky a přebranou a propláchnutou rýži. Zalijeme přecezeným vývarem a vaříme. Přisolíme podle potřeby a ještě povaříme.
-
3
Polévku podáváme v polévkovém šálku. Do každé porce vkládáme vařené hovězí maso a omytou, jemně rozsekanou petrželovou nať.