Rizoto s cuketou a zázvorem
Suroviny
- 500 g Cuketa
- 50 g Sýr Parmezán
- 400 g Rýže carnaroli
- 600 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Zázvor celý
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 0.25 l Víno bílé
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 625 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 13 g
- Sodík 974 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 11.2 mg
- Draslík 665.9 mg
- Vláknina 7030.3 mg
- Vitamín A 7030.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.5 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi zahřejeme olej a po dobu 2 minut na něm opékáme nasekaný česnek, na kostičky nakrájenou cibuli a čerstvě nastrouhaný zázvor.
-
2
Přidáme rýži a krátce ji opečeme. Zahřejeme vývar a společně s vínem jej postupně přiléváme k rýžové směsi. Za občasného zamíchání vaříme při mírné teplotě 10-15 minut. Podle chuti osolíme a opepříme.
-
3
Cukety nakrájíme na hranolky, lehce je osolíme a vmícháme do rýže. Pod pokličkou necháme 5 minut táhnout. Podle potřeby, než je rýže hotová, přidáváme vodu.
-
4
Do hotového rizota vmícháme nastrouhaný parmezán a navrch ozdobíme sekanou bazalkou. Pokrm ihned podáváme.