Studený kapr po gruzínsku s ořechovou omáčkou
Suroviny
- 1800 g Kapr obecný
- 100 g Ořechy vlašské
- 100 ml Olej olivový
- 250 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Sůl
- 4 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 2 ks Mrkev kořen
- 5 ks Žemle tuková
- 1 ks Bobkový list
- 6 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 6 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 630 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 34 g
- Sodík 320 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 148.5 mg
- Draslík 1018 mg
- Vláknina 7725.3 mg
- Vitamín A 7725.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.1 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kapra očistíme, vykucháme, odřízneme hlavu, ploutve i ocas, vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na menší porce, z hlavy uvaříme rybí vývar. Mrkev a petržel oloupeme, podélně překrojíme, cibuli oloupeme, přepůlíme.
-
2
Nakrájenou rybu vložíme do kastrolu, přidáme kořenovou zeleninu s cibulí, lžíci octa, sůl, cukr, celý pepř a bobkový list. Zalijeme vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme do měkka. Dušenou rybu dáme na 2 hodiny do chladu.
-
3
Mezitím rozlouskáme vlašské ořechy, jádra umeleme s jednou na kusy nakrájenou žemlí, namočenou v rybím vývaru, prolisujeme česnek. Ořechy, žemli i česnek smícháme v míse dohromady a šleháme, v malých dávkách přidáváme za stálého šlehání olej, až získáme hustý krém. Ochutíme solí a citrónovou šťávou.
-
4
Porce studené dušené ryby položíme na servírovací talíře, přelijeme vychlazenou ořechovou omáčkou, ozdobíme kolečkem citronu a sekaným koprem. Podáváme s bílým pečivem.