Kapr na římský způsob
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 100 g Hrášek
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 200 ml Víno bílé
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 100 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Salát hlávkový
- 1 ks Cibule
- 1.2 kg Kapr obecný
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 636 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 45 g
- Sodík 231 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 190.3 mg
- Draslík 761.1 mg
- Vláknina 3305.5 mg
- Vitamín A 3305.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z kapra vyřízneme páteř a ploutve, omyjeme, nakrájíme na porce, které osušíme.
-
2
V rendlíku rozehřejeme 120 g másla, na kterém jednotlivé porce slabě opečeme. Pak je osolíme, opepříme, zakapeme citrónovou šťávou, zalijeme vínem s vodou, přidáme hrášek, nadrobno nakrájenou cibuli a hlávkový salát, vypraný, osušený a nakrájený na nudličky.
-
3
Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme 10—12 minut.
-
4
Porce kapra vyjmeme, opatrně je přemístíme na předehřátou mísu. Zbylé máslo smícháme s hladkou moukou na kašičku, kterou zahustíme vývar v rendlíku. Krátce povaříme, vmícháme smetanu a znovu povaříme.
-
5
Vzniklou omáčkou přelijeme rybu.