Grilovaná treska s bazalkovou omáčkou
Suroviny
- 800 g Treska skvrnitá
- 50 g Sýr Parmezán
- 400 g Brambory
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 428 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 19 g
- Sodík 548 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 313.6 mg
- Draslík 1084.4 mg
- Vláknina 5261.3 mg
- Vitamín A 5261.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse promícháme 2 lžíce olivového oleje se lžící citrónové šťávy a jedním prolisovaným stroužkem česneku.
-
2
Z velké tresky odkrojíme 4 steaky o síle cca 3 cm, vložíme do marinády, necháme marinovat přibližně hodinu. Steaky pak grilujeme 3 minuty z každé strany, přeložíme je na nahřátý talíř a udržujeme teplé.
-
3
Parmezán nastrouháme nadrobno, brambory oloupeme, pokrájíme na kostky a v osolené vodě vaříme tak, aby jejich středy zůstaly tvrdé. V kastrolu rozehřejeme lžíci olivového oleje s máslem, přidáme brambory a dohněda opečeme. Potom přisypeme strouhaný sýr a opékáme, až jsou brambory křupavé.
-
4
Nadrobno posekáme 1 stroužek česneku a 4 lžíce bazalkových lístků, vložíme do mixeru, přidáme lžíci oleje, žloutky a lžíci citrónové šťávy. Mixer spustíme a rovnoměrně přiléváme olej. Až omáčka zhoustne, přidáme pepř a sůl. Požadujeme-li omáčku řidší, přidáme při mixování ještě 1 lžíci studené vody.
-
5
Na talíř servírujeme porci opečených parmezánových brambor, na ně položíme grilovaný steak a přelijeme bazalkovou omáčkou.