Dušená uzená treska s pórkem a slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Anglická slanina
  • 500 g Brambory
  • 250 g Pórek
  • 500 g Treska aljašská
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 2 ks Bobkový list
  • 2 hrst Petržel - nať
  • 1 hrst Pažitka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 560 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 486 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 108.8 mg
  • Draslík 1270 mg
  • Vláknina 9461.9 mg
  • Vitamín A 9461.9 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.4 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky.

  • 2

    Uzenou slaninu krájíme na přibližně 4 centimenty široké proužky, petrželovou nať a pažitku omyjeme, jemně nasekáme, pórky omyjeme, jeden rozkrojíme podélně, zbylé dva nakrájíme na silnější kolečka.

  • 3

    Mléko, bobkové listy, podélně rozkrojený pórek a tresku dáme do hrnce. Mléko přivedeme do varu a 2 - 3 minuty vaříme, poté přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut odstát. Tresku vyjmeme, odstraníme z ní kosti i kůži, maso rozebereme na malé dílky a dáme na talíři stranou. Pórek vyhodíme, mléko s bobkovým listem uschováme pro další použití.

  • 4

    Ve velké páni rozpustíme máslo, na něm smažíme 2 - 3 minuty slaninu, pak přidáme kolečka pórku a smažíme dalších 5 minut, dokud pórek nezměkne. Přisypeme nakrájené brambory a ještě 5 minut smažíme, až začnou měknout. Přilijeme mléko s bobkovým listem a půl šálku vody. Vše podle chuti osolíme, opepříme a přikryté pokličkou vaříme 15 minut. Bobkové listy potom vyndáme a vyhodíme, směs přeneseme do misky, pomocí ručního mixéru smícháme s tresčím masem a smetanou. Vše vrátíme zpět na pánev, opatrně přihřejeme, podle chuti ještě přidáme sůl, pepř i citronovou šťávu a vmícháme nasekanou petrželovou nať. Před podáváním posypeme drobně sekanou pažitkou.

Komentáře k receptu