Dušená uzená treska s pórkem a slaninou
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
- 500 g Brambory
- 250 g Pórek
- 500 g Treska aljašská
- 250 ml Mléko polotučné
- 150 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 2 ks Bobkový list
- 2 hrst Petržel - nať
- 1 hrst Pažitka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 560 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 34 g
- Sodík 486 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 108.8 mg
- Draslík 1270 mg
- Vláknina 9461.9 mg
- Vitamín A 9461.9 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.4 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky.
-
2
Uzenou slaninu krájíme na přibližně 4 centimenty široké proužky, petrželovou nať a pažitku omyjeme, jemně nasekáme, pórky omyjeme, jeden rozkrojíme podélně, zbylé dva nakrájíme na silnější kolečka.
-
3
Mléko, bobkové listy, podélně rozkrojený pórek a tresku dáme do hrnce. Mléko přivedeme do varu a 2 - 3 minuty vaříme, poté přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut odstát. Tresku vyjmeme, odstraníme z ní kosti i kůži, maso rozebereme na malé dílky a dáme na talíři stranou. Pórek vyhodíme, mléko s bobkovým listem uschováme pro další použití.
-
4
Ve velké páni rozpustíme máslo, na něm smažíme 2 - 3 minuty slaninu, pak přidáme kolečka pórku a smažíme dalších 5 minut, dokud pórek nezměkne. Přisypeme nakrájené brambory a ještě 5 minut smažíme, až začnou měknout. Přilijeme mléko s bobkovým listem a půl šálku vody. Vše podle chuti osolíme, opepříme a přikryté pokličkou vaříme 15 minut. Bobkové listy potom vyndáme a vyhodíme, směs přeneseme do misky, pomocí ručního mixéru smícháme s tresčím masem a smetanou. Vše vrátíme zpět na pánev, opatrně přihřejeme, podle chuti ještě přidáme sůl, pepř i citronovou šťávu a vmícháme nasekanou petrželovou nať. Před podáváním posypeme drobně sekanou pažitkou.