Losos v zeleninovém kabátku s olivovou omáčkou a houbovým ragú
Suroviny
- 150 g Hlíva ústřičná
- 300 g Květák
- 600 g Losos obecný
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 g Mléko - podmáslí
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 6 g Sůl
- 20 g Nové koření celé
- 120 g Olivy černé
- 25 g Šalotka
- 14 ml Olej olivový
- 100 ml Víno červené
- 80 ml Voda pitná
- 150 ml Vývar rybí
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Kopr čerstvý
- 10 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 4 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 0.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Víno bílé
- 3 polévková lžíce Špenátový protlak mražený
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1064 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 40 g
- Sodík 1240 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 292 mg
- Draslík 1072.2 mg
- Vláknina 14838.4 mg
- Vitamín A 14838.4 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.8 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Všechny ingredience na kabátek nasypeme do mísy a vypracujeme těsto. Rozdělíme na dvě poloviny, jednu smícháme s rajčatovým protlakem a druhou se špenátovým. Znovu důkladně propracujeme a zabalené ve fólii necháme odležet několik hodin v lednici. Poté každé rozválíme na tenký plát a pokrájíme na pruhy o rozměru cca 15cm x 0,5cm
-
2
Mezi chlazením těsta připravíme lososa. Rybu očistíme, stáhneme z kůže a odstraníme všechny kosti. Filety pokrájíme na obdélníky nebo čtverce. Lehce osolíme, poprášíme bílým pepřem, zakápneme vínem, citronovou šťávou, posypeme nasekaným koprem a necháme marinovat.
-
3
Na pracovní plochu pokládáme střídavě svisle a vodorovně obě barevná těsta. Do středu propletené osnovy vložíme porci marinované ryby, důkladně zabalíme a přitiskneme. Konce odřízneme. Všechno zabalené maso poté pošírujeme v páře z vývaru, vína a koření, max. 15 minut.
-
4
Připravíme omáčku. Šalotku najemno nasekáme a na rozpáleném tuku osmahneme. Přisypeme olivy, pokrájený česnek a zašleháme máslo a podmáslí. Osolíme dle chuti a případně rozmixujeme. Na ragú natrháme hlívu ústřičnou a zprudka orestujeme na rozpáleném oleji. Osolíme a opepříme. Květák rozebereme na růžičky a spaříme je vroucí vodou s kořením a vínem.
-
5
Při podávání do středu každého talíře vložíme zabaleného lososa, kolem rozdělíme hlívu a květák, části omáčky přelijeme maso a zbylou dozdobíme talíř. Doplníme snítkou kopru a ihned podáváme.