Losos na sektu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Žampiony čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 120 g Šalotka
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Sůl
  • 10 g Kopr čerstvý
  • 1000 g Losos obecný
  • 400 ml Víno šumivé (sekt)
  • 150 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 473 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 444 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 240.1 mg
  • Draslík 718.4 mg
  • Vláknina 1011.7 mg
  • Vitamín A 1011.7 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.5 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 878.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 200 °C. Vnitřek očištěného lososa osolíme a opepříme. Hlavu a ocas zabalíme do alobalu. Šalotku a žampióny drobně nakrájíme a rozložíme do pekáče. Navrch položíme rybu, kterou poklademe kousky másla a zalijeme polovinou sektu. Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme podle váhy ryby (13-15 minut na 500 g). Během pečení poléváme po malých dávkách zbytkem ohřátého sektu a vypečenou šťávou. Nožem u páteře zjistíme, zda je ryba hotová.

  • 2

    V opačném případě zmírníme teplotu a krátce prodloužíme dobu pečení.

  • 3

    Z ryby odstraníme alobal a kůži a opatrně ji celou přeneseme na servírovací podnos. Zakryjeme a udržujeme v teple.

  • 4

    Šťávu přelijeme do kastrůlku, přivedeme k varu, odstavíme, přidáme smetanu smíchanou se žloutky, dochutíme a při mírné teplotě mícháme do zhoustnutí.

  • 5

    Omáčkou přelijeme lososa a zbytek podáváme v omáčníku. Dozdobíme snítkami kopru.

Komentáře k receptu