Kapr načerno
Suroviny
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Sůl
- 1 ks Citrony
- 4 ks Kapr obecný
- 5 ks Pepř černý celý
- 3 ks Nové koření celé
- 1 ks Mrkev kořen
- 8 ks Mandle
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 hrst Švestky sušené
- 0.25 l Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 1 polévková lžíce Marmeláda rybízová
- 4 polévková lžíce Perník
- 1 polévková lžíce Hrozinky
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1534 kcal
- Sacharidy 115 g
- Tuky 111 g
- Sodík 96983 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 109 g
- Cholesterol 12.7 mg
- Draslík 2603.4 mg
- Vláknina 87106.7 mg
- Vitamín A 87106.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 83.3 mg
- Vitamín E 53.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Při úpravě kapra načerno použijeme i krev z kapra, proto ji při zabíjení dáme stranou. Z vnitřku ryby ji vypláchneme trochou octa.
-
2
Cibuli a zeleninu nakrájíme na plátky, zpěníme na polovině másla, zalijeme pivem nebo vodou, osolíme, přidáme citrónovou kůru a zavařeninu, okořeníme a vaříme zhruba 30 minut.
-
3
Mezitím z druhé poloviny másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji, rozmícháme a přidáme do omáčky nastrouhaný perník. Vše povaříme dalších 15 minut, dochutíme citrónovou šťávou a přecedíme do jiného kastrolu.
-
4
Do omáčky vložíme naporcovaného kapra, přidáme vypeckované švestky a hrozinky. Vše vaříme na mírném ohni 10 až 12 minut. Nakonec přidáme oloupané a nakrájené mandle.
-
5
Kapra načerno můžeme podávat teplého i studeného.