Inspirace z Itálie - marinovaný losos
Suroviny
- 200 g Losos - filety
- 300 g Sůl mořská
- 100 g Cukr krystal
- 200 ml Olej olivový extra panenský
- 2 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 2 kávová lžička Citrónová šťáva
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Limetka
- 1 hrst Kopr čerstvý
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 1.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 1 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 676 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 57 g
- Sodík 29637 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 211.1 mg
- Draslík 240.2 mg
- Vláknina 1516.3 mg
- Vitamín A 1516.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý filet lososa s kůží dobře osušíme. V misce smícháme hrubou sůl s krystalovým cukrem. Omyjeme snítky kopru a rozmarýnu. Bylinky osušíme, kopr a otrhané drobné lístky rozmarýnu posekáme nadrobno. Z omyté a osušené limetky nastrouháme jemně kůru a spolu s bylinkami ji přimícháme do soli.
-
2
Polovinu solné marinády rozprostřeme na potravinářskou fólii ve tvaru a velikosti filetu. Na marinádu položíme filet lososa a přitlačíme ho na solnou marinádu. Poté vrchní stranu rovnoměrně posypeme zbylou solnou marinádou a prsty ji vtlačíme do filetu. Lososa pevně zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho marinovat 24 hodin. Dáme ho na prkénko a celého zatížíme. Během té doby ho 1-2x otočíme.
-
3
Připravime si majonézu s kapari: vezmeme úzkou vyšší nádobu - musí se tam vejít tyčový mixér, který se v nádobě bude pohyboval jako píst. Dáme do ní olivový olej, 2 žloutky, citrónovou šťávu, dijónskou hořčici, posekané kapari, sůl a pepř. Mixér spustíme až na dno a velmi pomalu ho zapneme. Mixér táhneme p o m a l u zespodu směrem nahoru pouze 5-6 sekund.
-
4
Marinovaný filet lososa stáhneme z kůže, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ho. Nakrájíme ho šikmo na velmi tenké plátky. Ty stočíme do tvaru okvětních lístků a poklademe je ozdobně na střed talířů. Okolo lososa ozdobně nastříkámé malé kopečky majonézy (cukrářským sáčkem na šlehačku).
-
5
Lososa ozdobíme drobnými lísky kopru a servírujeme. Dobrou chuť.