Zapečený kapr v bramborách s kořenovou zeleninou
Suroviny
- 100 g Brambory
- 60 g Celer bulvový
- 200 g Kapr obecný
- 50 g Kedlubna
- 50 ml Smetana 6% (do kávy)
- 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
- 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
- 0.25 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Olej chilli
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Kmín drcený
- 1 špetka Kmín drcený
- 6 špetka Pepř 4 barev
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Sůl česneková
- 3 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 283 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 10 g
- Sodík 981 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 73.5 mg
- Draslík 762.8 mg
- Vláknina 18093.6 mg
- Vitamín A 18093.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.1 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté snítky petrželové (3 lžíce) a celerové natě (3 lžíce) necháme okapat. Porce kapra omyjeme, osušíme, zabalíme do snítek petrželky a celeru. Necháme je v chladu 1 hodinu provonět. Pak z nich odebereme snítky bylinek, porce kapra potřeme z obou stran troškou hořčice, ochutíme je solí, pepřem a kmínem.
-
2
Troubu si předehřejeme na 180°C. Očistíme, oloupeme a omyjeme zeleninu: brambory, mrkev, celer a kedlubnu. Vše pokrájíme na plátky. V míse zeleninu promícháme s chilli olejem, solí, pepřem 4 barev a kmínem.
-
3
Do vymaštěného pekáčku střídavě poklademe 1/2 plátků brambor, kedlubny, mrkve a celeru. Pak na zeleninu položíme porce kapra (bez bylinek). Na ně poklademe 2/2 celerových plátků, kedlubny, mrkve a nakonec povrch pokryjeme bramborami. V misce smícháme smetanu s hořčicí, kmínem a solí. Povrch brambor polijeme smetanou, pekáček zakryjeme poklicí nebo alobalem a vložíme do trouby.
-
4
Pečeme 35 minut, pak pekáček odkryjeme a zeleninu s kaprem pečeme dalších 20 minut. Když je povrch upečený dozlatova a okraje mají zlatohnědou kůrku, je pokrm hotový. Omytý citrón osušíme a pokrájíme na čtvrtky.
-
5
Porce brambor se zeleninou dáme na talíře, k nim položíme porce měkkého kapra, ozdobíme čtvrtkami citrónu a hned servírujeme. Dobrou chuť.