Zapečený kapr v bramborách s kořenovou zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 100 g Brambory
  • 60 g Celer bulvový
  • 200 g Kapr obecný
  • 50 g Kedlubna
  • 50 ml Smetana 6% (do kávy)
  • 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
  • 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
  • 0.25 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Olej chilli
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Kmín drcený
  • 1 špetka Kmín drcený
  • 6 špetka Pepř 4 barev
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 2 špetka Sůl česneková
  • 3 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 3 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 283 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 981 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 73.5 mg
  • Draslík 762.8 mg
  • Vláknina 18093.6 mg
  • Vitamín A 18093.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 52.1 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté snítky petrželové (3 lžíce) a celerové natě (3 lžíce) necháme okapat. Porce kapra omyjeme, osušíme, zabalíme do snítek petrželky a celeru. Necháme je v chladu 1 hodinu provonět. Pak z nich odebereme snítky bylinek, porce kapra potřeme z obou stran troškou hořčice, ochutíme je solí, pepřem a kmínem.

  • 2

    Troubu si předehřejeme na 180°C. Očistíme, oloupeme a omyjeme zeleninu: brambory, mrkev, celer a kedlubnu. Vše pokrájíme na plátky. V míse zeleninu promícháme s chilli olejem, solí, pepřem 4 barev a kmínem.

  • 3

    Do vymaštěného pekáčku střídavě poklademe 1/2 plátků brambor, kedlubny, mrkve a celeru. Pak na zeleninu položíme porce kapra (bez bylinek). Na ně poklademe 2/2 celerových plátků, kedlubny, mrkve a nakonec povrch pokryjeme bramborami. V misce smícháme smetanu s hořčicí, kmínem a solí. Povrch brambor polijeme smetanou, pekáček zakryjeme poklicí nebo alobalem a vložíme do trouby.

  • 4

    Pečeme 35 minut, pak pekáček odkryjeme a zeleninu s kaprem pečeme dalších 20 minut. Když je povrch upečený dozlatova a okraje mají zlatohnědou kůrku, je pokrm hotový. Omytý citrón osušíme a pokrájíme na čtvrtky.

  • 5

    Porce brambor se zeleninou dáme na talíře, k nim položíme porce měkkého kapra, ozdobíme čtvrtkami citrónu a hned servírujeme. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu