Nákyp z brokolice s tuňákem
Suroviny
- 800 g Brokolice
- 20 g Máslo čerstvé
- 120 g Tuňák v oleji
- 80 g Sýr Čedar
- 200 g Smetana zakysaná 12%
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 28 g
- Sodík 510 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 402.6 mg
- Draslík 822.8 mg
- Vláknina 10925.9 mg
- Vitamín A 10925.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 178.4 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brokolici rozebereme na růžičky, košťál nepoužijeme, a uvaříme v osolené vodě. Poté růžičky slijeme a necháme okapat. Z konzervovaného tuňáka slijeme nálev, maso rozebereme. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Z bílků ušleháme pevný sníh. Sýr nastrouháme nahrubo.
-
2
Vychladlou brokolici nasekáme na velmi jemno. V míse promícháme brokolici s rozšlehanými žloutky, smetanou, solí, pepřem a tuňákem. Zahustíme strouhankou a na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.
-
3
Směs narovnáme do zapékací mísy a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme zhruba 25 minut. Poté posypeme nastrouhaným sýrem, necháme zapéci a podáváme.