Čerstvé pečené sardinky s citrónovo-česnekovým dresingem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 42 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Salát kadeřavý
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Citrony
  • 12 ks Sardinka obecná
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 3 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Kapary sterilované
  • 3 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 272 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 619 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 268.3 mg
  • Vláknina 9858 mg
  • Vitamín A 9858 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 69.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé vyčištěné sardinky omyjeme a osušíme a poklademe je do pekáčku. Troubu si předehřejeme na 190°C.

  • 2

    Připravíme dresing: z omytých snítek čerstvého citrónového tymiánu otrháme lístky, posekáme je nadrobno a dáme do větší misky. Omyjeme a osušíme 3 chemicky neošetřené citróny. Ze dvou nastrouháme kůru, kterou si odložíme, pak z těchto citrónů vymačkáme všechnu šťávu k tymiánu. Přidáme kvalitní olej, nadrobno posekané stroužky česneku a kapary, podle chuti osolíme a opepříme. Metličkou dresing důkladně prošleháme.

  • 3

    Zbývající citrón rozkrojíme na čtvrtky. Omyjeme listy salátu pod tekoucí vodou a necháme je okapat. Na talíře poklademe ozdobně salátové listy a položíme na ně po čtvrtce citrónu.

  • 4

    Sardinky na pekáči polejeme dresingem a dáme je do středu trouby péct na 25 minut. Když jsou upečené, necháme je 1-2 minuty na pekáči odpočinout,

  • 5

    Pak na každý talíř se salátem položíme 3 sardinky, posypeme je citrónovou kůrou a hned horké servírujeme.

Komentáře k receptu