Čerstvé pečené sardinky s citrónovo-česnekovým dresingem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 272 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 22 g
- Sodík 619 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 268.3 mg
- Vláknina 9858 mg
- Vitamín A 9858 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé vyčištěné sardinky omyjeme a osušíme a poklademe je do pekáčku. Troubu si předehřejeme na 190°C.
-
2
Připravíme dresing: z omytých snítek čerstvého citrónového tymiánu otrháme lístky, posekáme je nadrobno a dáme do větší misky. Omyjeme a osušíme 3 chemicky neošetřené citróny. Ze dvou nastrouháme kůru, kterou si odložíme, pak z těchto citrónů vymačkáme všechnu šťávu k tymiánu. Přidáme kvalitní olej, nadrobno posekané stroužky česneku a kapary, podle chuti osolíme a opepříme. Metličkou dresing důkladně prošleháme.
-
3
Zbývající citrón rozkrojíme na čtvrtky. Omyjeme listy salátu pod tekoucí vodou a necháme je okapat. Na talíře poklademe ozdobně salátové listy a položíme na ně po čtvrtce citrónu.
-
4
Sardinky na pekáči polejeme dresingem a dáme je do středu trouby péct na 25 minut. Když jsou upečené, necháme je 1-2 minuty na pekáči odpočinout,
-
5
Pak na každý talíř se salátem položíme 3 sardinky, posypeme je citrónovou kůrou a hned horké servírujeme.